CAPPUCCINO: hoe maak je het zoals een barista?

Cappuccino, een favoriet drankje van velen. Maar hoe maak je het? En wat zijn de mogelijkheden?

Sinds wij onze nieuwe winkel geopend hebben verkopen wij heerlijke koffie, choco en verse jus to go. Dit is natuurlijk ontzettend lekker, maar het is ook wel eens fijn om gewoon thuis een goede cappuccino te zetten, toch?

Het is aan jou om te beslissen of je het heel makkelijk wilt [een machine] of dat je toch meer zelf doet. Afhankelijk van budget en tijd lees je hieronder de mogelijkheden.

Wil je een kopje koffie met één druk op de knop, dan raden wij je aan om niet zo maar een koffiemachine te bestellen, maar langs te gaan bij de Koffiefabriek en je te laten voorlichten over je aankoop.

Zo zorgen wij ervoor dat je een koffiemachine krijgt die aansluit bij je wensen. Dankzij allerlei moderne technieken kun je koffie klassiekers van baristakwaliteit nu thuis drinken en veel machines hebben een reinigingsprogramma dat na elk kopje koffie aangezet kan worden.

Heel belangrijk, want je wilt niet dat de melk gaat aankoeken en in een volgend kopje terecht komt. Wil je toch liever zelf je koffie maken met bijvoorbeeld een percolator? Ook daar helpen wij je graag bij! Kijk op onze webshop (link) naar alle mogelijkheden.

Maar even terug naar het begin: wat is een cappuccino nou eigenlijk? Een cappuccino bestaat uit drie gelijke delen: espresso, melk en schuim. Voor de espresso kan je in feite elke koffie gebruiken, maar vergis je niet, de smaak is absoluut niet hetzelfde.

Het is de moeite waard om het een en ander uit te proberen om zo de koffie te vinden die jij het allerlekkerst vindt. Hetzelfde geldt voor de melk. Veel barista’s prefereren volle verse melk. Deze melk schuimt het makkelijkste op.

Er zijn zelfs pakken melk waarop staat dat ze geschikt zijn voor cappuccino’s. Ook hier is het zo dat je het beste zelf kunt kijken wat je bevalt. Onze tip: heb geduld! Voor een lekkere cappuccino moet je oefenen.

Een barista word je (helaas) niet in één dag en dit heeft tijd nodig. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in de juiste producten.

Lees hieronder wat je nodig hebt voor het maken van een lekkere cappuccino.

• Investeer in goede cappuccino koppen, zorg dat deze niet te smal zijn zodat je de melk er goed in kunt schenken.

• Zorg voor een melkkannetje.
De wand van het kannetje moet tenminste 1,3 mm dik zijn. Hiermee voorkom je dat de melk te snel te heet wordt. Ook het tuitje kan belangrijk zijn – als je bijvoorbeeld figuren wilt maken moet je een smal tuitje nemen.

• Als de melk te heet wordt verandert de smaak en dat proef je weer in de cappuccino. Voor een beginnende barista is een melk thermometer de uitkomst.

De melk moet voor het schuim tussen de 60-70 graden zijn, 70 graden is het beste. Op een gegeven moment kun je wel voelen wanneer je dat punt ongeveer bereikt hebt, maar tot die tijd.. meten is weten!

Hoe maak je de cappuccino zoals een barista?

1. Zet een espresso (zorg dat alles, espresso, melk en schuim ongeveer gelijktijdig klaar is).

2. Vul je kannetje met koude melk. Maak de melk schuimend met een stoompijpje door eerst een beetje stoom te laten ontsnappen.

Dan doe je het tuitje net onder het randje van de melk totdat je voelt dat je melkkan wat warmer wordt. Daarna breng je de tuit tot bijna op de bodem totdat je stevig schuim hebt. Hierbij houd je dus maximaal 70 graden aan.

3. Tot slot sla je met de kan een paar keer op de tafel zodat de luchtbellen eruit gaan, het mooiste is als je schuim romig is met gelijkmatig verdeelde kleine luchtbelletjes, dit wordt ook wel micro schuim genoemd.

Schenk de melk bij de espresso en voilà: je cappuccino is klaar! Eigenlijk is het strooien van cacao ‘not done’ voor een barista omdat het schuim hier sneller door verdwijnt.

Toch is dit een lekkere toevoeging en kun je er zelfs coffee art mee maken. Je kunt je cappuccino afmaken met (figuurtjes van) cacao, kaneel, chocoladevlokken, slagroom en nog veel meer.

Geniet van een heerlijke cappuccino, zoals de barista ‘m maakt.