koffie weetjes

Voor veel mensen is dat eerste kopje koffie heel belangrijk: het is je ontbijt, het maakt je wakker, het geeft je energie om de dag aan te kunnen. Daarom is het toch leuk om iets meer te weten te komen over koffie. Wij zochten het voor je uit! Lees snel verder.

koffiebonen

Koffie komt van een boom of struik met vruchten. Koffiebonen zijn de zaden van deze vruchten en zorgen voor die oh-zo lekkere kopjes koffie. De koffieboon werd al erg vroeg ontdekt, rond de 6e eeuw kauwden Ethiopische stammen op rauwe koffiebonen, omdat ze wisten dat het hielp tegen vermoeidheid.

Het verhaal gaat dat een herdersjongen als eerste zag dat zijn geiten veel drukker werden na het eten van de vruchten van de koffieboom en daarom zelf ook wilde proeven en kijken wat het precies deed. Via deze stammen kwam de koffie op hun handelsreizen in Arabië, waar ze ontdekten dat het een heerlijk drankje werd door het te mengen met water.

Venetianen dreven handel met Arabië en brachten zo de koffie naar Europa. De koffie kwam hierdoor ook in Nederland terecht en de Nederlanders zagen veel potentie. Ze brachten koffieplanten naar Java, Sumatra, Timor, Bali en Celebes, omdat daar een goed klimaat is voor de koffieplantages.

Zelfs koning Lodewijk XIV ontving een koffieplant in 1715, gegeven door de Amsterdamse burgemeester. In die tijd werd dit als een kostbaar cadeau gezien.

Koffiebonen

Ook de Fransen zagen de koffie als een waardevol product en startten enorme koffieplantages op Martinique. Hierdoor werd Frankrijk de grootste producent en verbruiker.

Koffie wordt inmiddels verbouwd op allerlei plekken ter wereld. Bijvoorbeeld in Zuid Amerika, Afrika, Azië, Midden-Amerika en het Caribische gebied. Het is zelfs het een na grootste handelsproduct geworden, na olie!

Er zijn meer dan 50 koffiesoorten op de wereld, maar hier worden er maar twee van gebruikt, koffie Arabica en Robusta. De Arabica komt van een grote ovale koffieboon en heeft een zachte, volle smaak. Ook bevat deze koffiesoort minder cafeïne dan de Robusta en is een stukje duurder. De Robusta komt van een kleinere ronde boon en is wat bitterder van smaak.

Na het lezen van deze weetjes kun je natuurlijk gewoon naar de supermarkt gaan en een pak koffie kopen, maar hoe leuk is het om naar onze winkel te komen en je te laten voorlichten over alle soorten koffie die we daar hebben. Een kopje koffie wordt dan wel extra speciaal en een echte belevenis!